actapannonica
Hompage
     
Link
     
Pannon spp.

     
Óra - Clock
     
Naptár - Calendar
2020. November
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Fő oldal - Front page
Fő oldal - Front page : Új micropaleontológiai könyv

Új micropaleontológiai könyv

Fazekas Imre  2018.06.30. 16:07

A magyar micropaleontológia új könyvvel gyarapodott. A könyv írója Sütőné Szentai Mária komlói mikropaleontológus, számos tudományra új faj leírója, a magyarországi dinoflagelláták egyik legjobb ismerőse.

A taxon-lista a szerves anyagú microfosszíliák, más szóval a szervesvázú microplankton (Dinoflagellata, Chlorophyta, Prasinophyta, Acritarcha, Foraminifera, Thecamoeba (szerves anyagú fallal), Polychaeta, és az incertae sedis magyarországi rétegtani előfordulásának gyakorlati kézikönyve a szilurtól a holocénig.

Szervesvázú microplankton gyűjtőnév alatt azok a szerves anyagú mikrofosszíliák szerepelnek, melyek a palynológiai preparátumokban a spóra és pollen maradványokkal együtt találhatók. A phytoplankton és a zooplankton maradványok megközelítően a 10–300 μm közöttiek. A phytoplanktonhoz tartoznak a Dinoflagellata, Chlorophyta, Prasinophyta, Acritarcha, míg a zooplanktonhoz a Foraminifera, Thecamoeba (szerves vázú) és a Polychaeta. Az incertae sedis az ismeretlen rendszertani helyzetű, szerves anyagú mikrofossziliákat jelenti.

A taxon-lista a szilur és a holocén közötti idő-intervallumban képződött, és a magyarországi üledékes kőzetekből följegyzett vagy diagnosztizált nemzetségeket és fajokat tartalmazza.

Kiadó: Pannon Intézet, Pécs

Folyóirat: e-Acta Naturalia Pannonica 18 | 2018 | 203 p.e

Szerkesztette: Fazekas Imre

Online itt olvasható, könyvalakban a szerző címén rendelhető meg:

http://www.epa.oszk.hu/01900/01957/00023/pdf/


 

Sütőné Szenta Mária

Életutam

Egykori munkahelyemen a komlói Földtani Laboratóriumban 1964-ben kezdtem el a sporomorpha-k és a szervesvázú mikroplanktonok tanulmányozását majd vizsgálatát A laboratórium őslénytani csoportját tanítómesterem Bóna József kandidátus vezette. Első lépésként a pollen és spóra morfológiát ismertette meg velem, Thomson és Pflug 1953-as valamint Nagy Lászlóné 1958-as monografikus munkái alapján. Ezeket az ismereteinket később Wilfried Krutzsch és mások munkáinak segítségével tudtuk bővíteni. Engem, aki kényszerűségből kerültem ebbe a közösségbe, lassan-lassan rabul ejtett a mikroszkopikus világ.

Laboratóriumi kollégáim közül Sümegi Katalin és Talált Teréz a foraminifera-kon, Tüske Márta, majd később Gál Miklós a nannoplankton-ok vizsgálatán dolgozott.

A miocén és a paleogén rétegeket vizsgáltuk fúrásokból, szinte az egész ország területéről az 1962–1988 évek között, amikor még a stáb együtt volt. A mátraaljai lignitkutató fúrások vizsgálata során (1964–66) találkoztam először azzal a pannóniai dinoflagellata együttessel, amely megragadott. Még csak számozottan gyűjtögettem, nem volt mihez kapcsolnom, ismeretlen volt. A nagy ismeretlenség világosodni kezdett, amikor 1978-ban kezembe került D. Wall és B. Dale (1970) munkája, a karib-tengeri lagunákban élő Spiniferites bentorii-Gonyaulax digitalis fajról. Szinte egyidőben jutottam hozzá C. A. Kofoid 1911 dinoflagellata leírásaihoz is.

Nagy Lászlóné (1965) dinoflagelláta fajainak leírását ismertem, mert az eredeti fotók negatívját is kölcsön adta. Módszerét a rajzai alapján követni nem tudtam, de tiszteletben tartottam ezeket az első leírásokat.

A laboratóriumi napi munkáim mellett készült el a pannóniai dinoflagelláta együttes első rétegtani vázlata, melyet előadtam a Magyarhoni Földtani Társulatban Pécsett 1979-ben. E kézirat alapján tudta elintézni Somssich Lászlóné főgeológus, hogy a laboratórium kapja meg a magyarországi alapfúrások vizsgálatát.

A nyolcvanas években jutottam hozzá Nicolae Balteş (1971) munkájához. Leírásai alapján láttam, hogy a dinoflagellatákat azonos módszerrel különíti el. Felmerült részéről, hogy a dinoflagellátákat együtt dolgozzuk fel, de én nem mertem vállalni ezt a munkát.

A laboratóriumba gyors egymásutánban érkeztek az alapfúrások 1979-és 1992 között a mikroplankton vizsgálatra, elsősorban a Magyar Állami Földtani Intézettől, de később a MOL Rt. geológusaitól az alföldi fúrások is.   

A szervesvázú mikroplankton zonációja először 1988-ra körvonalazódott, eltekintve az 1982-es első, kezdetleges publikációtól. A zonációt már 1989-ben ki kellett egészítenem és amint gyarapodtak az ismereteim részletesebbé is vált az 1994-2016. évek között.

Mindig egyedül dolgoztam a dinoflagelláták vizsgálatán. Az 1979–89-es évek között, Bóna József, aki a főnököm volt, szabad kezet adott ennél a feladatnál, és amint mondta, „stilisztikailag” javította a kéziratos jelentéseim értékeléseit. Ezt nem lehet eléggé megköszönnöm neki.

Bóna József nyugdíjba vonulása után 1989-től véglegesen magamra maradtam a vizsgálattokkal. Küzdésem egyik állomása az OTKA pályázat elnyerése volt az 1992–93. évekre, ez éppen akkor sikerült, amikor már nyugdíjba helyeztek. Ekkor hívott meg munkatársnak a Komlói Természettudományi Gyűjteményébe Fazekas Imre.

Fazekas Imre gyűjteményvezető mellett dolgozni nagyon jó iskola volt. Sokat tanultam tőle, mindig segített, naponta bátorított. A „Tanár úr” szinte egy új világot nyitott meg előttem. Publikációim nagy részét is Ő szerkesztette és szerkeszti ma is; korábban az általa alapított Folia Comloensis-ben, újabban pedig a pécsi Acta Naturalia Pannonica folyóiratban.  1993–2005 között dolgozhattam a Komlói Természettudományi Gyűjteményben.  

1992 és 2015 között kapcsolódtam be a Mol. Rt. fúrásainak dinoflagellata vizsgálatába, előbb Révész István, majd Magyar Imre, és Szurominé Korecz Andrea geológusok kutatásaiba. Éreztem az idő múlását, s tudtam, hogy eljött az ideje a zonáció- és elmaradt munkáim leírásának. A szarmata-pannóniai rétegek határzónáinak leírása ennek a tervnek volt az első állomása (2012). 2012-ben azon a ponton voltam, hogy abbahagyom, nem csinálom tovább. Akkor a Csenge gyermekem azt mondta, hogy nekem ez volt az életem értelme, ne hagyjam veszendőbe menni! Ekkor állítottam össze egy fotótárat, amely a szarmata-pannóniai határrétegektől a pannóniai rétegekben lévő mikroplankton együttesek egészét, a legjellemzőbb fajokkal mutatja be 145 fotótáblán és 21 rajzos táblán (még kiadatlan, a komlói múzeum páncélszekrénye őrzi). Ezután kaptam újabb erőt és írtam meg a pannonicus zónát 2016-ban.

A fiókomban túl sok félben maradt munka van. Hozzá fogtam a taxon-lista befejezéséhez. Ennek az elkészítését eredetileg Fazekas Imre javasolta, valamikor 2002 körül. Ez a könyv a magyar földet kutató palinológusok munkáját foglalja egybe, mert hivatásunk nekünk, akik még élünk az értékek megmentése és felmutatása.

 

 

     

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.