actapannonica
Hompage
     
Link
     
Pannon spp.

     
Óra - Clock
     
Naptár - Calendar
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
E-ActaNatPannon 1-20 Vol.
E-ActaNatPannon 1-20 Vol. : e-Acta Naturalia Pannonica 6 (2013.09.23.)

e-Acta Naturalia Pannonica 6 (2013.09.23.)

Fazekas Imre  2013.09.25. 23:21

Az e-Acta 6. kötete a legendás magyar lepkésznek, Kovács Lajosnak (1900-1971) állít emléket. 15 szerző vagy személyes emlékein keresztül vagy munkásságának hatásáról ír, olykor meglepő őszinteséggel. A magyar entomológia nagy adósságot pótolt be, hiszen 1971-ben bekövetkezett hirtelen halála után szinte teljesen megfeledkeztek a 20. század egyik meghatározó lepidopterológusáról.


Kovács Lajos, a legendás magyar lepkész

e-ACTA NATURALIA PANNONICA 6 (2013) 18 p., 13 színes képtábla

Szerkesztő: Fazekas Imre

ISBN 978-963-86940-8-9

ISSN 2061-3911

 

Előszó

A XIX. század közepén, az 1950-es és a ’60-as évek meghatározó magyar lepkészkutatója volt Kovács Lajos (1900–1971). A millennium időszaka után elsőként revideálta a trianoni Magyarország ún. „nagylepkefaunáját”. Munkásságával jelentősen hozzájárult a hazai fauna megismeréséhez, valamint iskolateremtő egyéniségével, ha közvetve is, de lepkészek sora kezdett alapos faunisztikai, taxonómiai, állatföldrajzi ökológiai vizsgálatokba.

Korai, hirtelen halálával egy sajátos, de rendkívül termékeny és eredményes korszak zárult le a magyar lepkészet történetében. Az elmúlt négy évtizedben a hazai tudományosság nagy mulasztása, hogy – sem a Magyar Rovartani Társaság folyóiratában (Folia Entomologica Hungarica) sem pedig a Magyar Természettudományi Múzeum évkönyvében (Annales Musei Nationalis Hungarici) – nem jelent meg róla méltatás, önálló emlékkötet. Jelen munkákkal most ezt kívánjuk pótolni.

A kötet kiadásának gondolta az 1970-es évek végére nyúlik vissza. Ekkor levelet kaptam Ica nénitől, Kovács Lajos özvegyétől, hogy keressem fel lakásán, mert beszélni szeretne velem. Kovács Lajos nevét először kortársától, Balogh Imrétől hallottam 1969-ben, aki oktatóm volt Pécsi Tanárképző Főiskola Állattani Tanszékén, majd be is mutatott Kovács Lajosnak egy állatári látogatás alkalmával a Baross utcában. Ica néni kérésének eleget téve 1978 őszén felkerestem lakásán, ahol több csomagban Kovács Lajos még meglévő kéziratai, különlenyomatai és néhány könyve várt rám. Elmondta, hogy több lepkésszel is beszélt, és úgy döntött, amit ott látok azt rám hagyományozza, tegyek vele azt, melyet legjobb belátásom szerint gondolok.

Az azt követő években sokszor megfordultam Ica néninél egy-egy teára, hosszabb-rövidebb beszélgetésre, ahol több történetet is meghallgatva egyre inkább erősödött bennem, hogy Lajos bácsi emléke előtt tisztelegve ki kellene adni egy emlékkötetet. Ica néni nagy boldogsággal fogadta terveimet. Próbálkozásaim azonban az 1980-as évek első felében ellenséges, számomra átláthatatlan falakba ütköztek, de akkor még nem sejtettem, hogy a kötet megjelenésére további évtizedeket kell várni. Ebben az időszakban könyvek kiadását politikailag motivált „cenzorok’ engedélyezték. Soha nem felejtem el azt a napot, amikor kezdő szerkesztőként a Folia Comloensis első kötetének kézirat kötegével, 1984-ben, az illetékes „elvtárs” irodájában megjelentem, aki unottan a lapok közé turkált, majd formális kérdések után egy engedélyszámot adott.

Aki alkotó értelmiségiként átélte az 1970-es, ’80-as éveket, s így vagy úgy, de kívül állt az akkor uralkodó politikai hatalomgyakorlók világán, azt vagy elhallgatták, vagy megtűrték, nagyon ritkán, akár még támogatták is. Ebben furcsa, nehezen kiismerhető időszakban, valami oknál fogva a vezető magyar entomológusoknak, a folyóiratokat szerkesztőknek sehogy sem jutott eszébe, hogy a Kovács Lajos emlékkötet összeállítsák, kiadják. Visszatekintve talán nem meglepő, hogy ez a „módszeres” felejtés, elhallgatás, a rendszerváltást követő évtizedekben mit sem változott, sőt igen kirafinált „metamorfózison” ment át.

Az elmúlt évben elhatároztuk, hogy a haladó európai és magyar kultúrában megszokott módon – egy önálló kötetben – megemlékezünk Kovács Lajos kollégánkról. A szerzők áttekintik Lajos bácsi életútját, részletesen bemutatják azokat a taxonómiai problémaköröket, melyek kutatásainak a fókuszpontjában voltak hosszú évtizedeken át. Kortársai, egykori mentoráltjai személyes benyomásaikról, élményeikről is írnak. Feltárul előttünk az első magyar fénycsapdahálózatban betöltött meghatározó szerepe. Kézírásának elemzéséből egy olyan összetett, rejtett személyiségkép tárul elénk, melyből sok mindenre fény derül.

Ajánljuk könyvünket mindazoknak, akik szeretnének bepillantani a II. világháborút követő magyar faunakutatás sajátos légkörébe, annak szakmai, emberi világába. Bízunk benne, hogy egy-egy tanulmány, a lepkészeket, a tudománytörténet kutatóit további vizsgálatokra sarkalja.

Fazekas Imre, szerkesztő

 

Tartalom - Contents

Fazekas Imre: Előszó

Bálint Zsolt: A lepkész dr. Kovács Lajos (1900–1971)

The lepidopterist dr Lajos Kovács (1900–1971)

Bálint Zsolt: A Kovács Lajos tiszteletére elnevezett lepkék

Lepidoptera named in honour of Lajos Kovács

Bálint Zsolt & Benedek Balázs: A Nonargia zollikoferi Freyer, 1836 magyar története

The Hungarian history of Nonargia zollikoferi Freyer, 1836 (Lepidoptera: Noctuidae)

Bálint Zsolt & Katona Gergely: A Kovács Lajos által javasolt lepke fajcsoport-nevek és azok típusanyagai

The species-group names proposed for Lepidoptera by Lajos Kovács and their type materials

Csóka György & Hirka Anikó: Kovács Lajos és a magyar erdészeti fénycsapda hálózat

Lajos Kovács and the Hungarian Forestry Light Trap Network

Fazekas Imre: A magyar Zygaenidae fauna ismerete Kovács Lajos kutatásai alapján

Knowledge of the Hungarian Zygaenidae fauna by Lajos Kovács (Lepidoptera)

Fazekasné Visnyei Irma: Kovács Lajos (1900–1971) lepkész grafoportréja

Graphology portrait of Lajos Kovács  (1900–1971) lepidopterist

Katona Gergely & Bálint Zsolt: Kovács Lajos lepkészeti tárgyú közleményei

Publications of Lajos Kovács related to lepidopterology

Malicky, Hans:  Meine Erinnerungen an Lajos Kovács

Emlékeim Kovács Lajosról

Rezbanyai–Reser Ladislaus: Emlékek, gondolatok Kovács Lajosról

Memories and thoughts about Lajos Kovács

Szabóky Csaba, Katona Gergely &  Bálint Zsolt: Magyarországi fénycsapdák által fogott pillangóalakú lepkék

Papilionoid lepidopterans collected by light traps in Hungary (Lepidoptera: Papilioniformes)

Tóth-Barbalics István: Kovács Lajos (1900–1971) lepkész, muzeológus, levéltáros a Magyar Természettudományi

Múzeum Dokumentációs Tár és Tudománytörténeti Tárgygyűjteményében található hagyatékának rövid ismertetése

Written legacy of Lajos Kovács (1900–1971) in Hungarian Natural History Museum

Varga Zoltán: Mesterem, Lajos bácsi. Személyes emlékek dr. Kovács Lajosról

My mentor, Uncle Lajos. Dr. Lajos Kovács - A personal portrait from memory

Vojnits András: A Lajos bácsi jelenség

The uncle Lajos phenomenon 

 

     

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.